Komplett lista över snabba, hälsosamma och bra recept för spädbarn från 4 månader till 18 månader.

Upplagt av Everyday Baby den

Nyblivna mammor oroar sig ibland för att att laga barnmat hemma är en mycket komplex aktivitet när man faktiskt inte behöver vara en mästerkock för att laga sin barnmat.

Även erfarna mammor väljer oftast förpackad mat till sina barn än enkel hemlagad mat.

Problemet är att förpackad kommersiell barnmat förlorar viktiga näringsämnen som ett barn behöver under sin tillverkningsprocess. Detsamma gäller andra livsmedel som bearbetas i tillverkningsenheter. På grund av deras lagring, de tillsatta konserveringsmedlen, förlorar maten sitt näringsvärde.

Skulle du hellre mata dina barn bearbetad mat som har förlorat sitt näringsvärde, eller skulle du överväga följande enkla recept som dina barn kommer att älska och inte skulle vara raketvetenskap för dig att laga mat?

Vi är glada att du läser vidare, så här är några superenkla barnmat som kommer att vara väldigt näringsrika för dina barn och också välsmakande.

Innan vi går vidare med recepten kommer här några saker du bör vara försiktig med.

  1. Matallergier som ditt barn lider av, särskilt livsmedel som innehåller vanliga allergener som ägg, jordnötter, vete, soja, fisk och skaldjur.
  2. Vi har kategoriserat matidéer baserat på åldersgruppen som ditt barn tillhör, så se till att du serverar dem enligt deras åldersgrupp.
  3. Ha kul att handla mat och laga den enklaste men mest näringsrika maten.

Recept för 4 till 6 månader gamla bebisar

Nya bebisar behöver bara en till två teskedar purémat så håll portionsstorleken liten.

Återigen, innan du väljer ingredienserna, se till att du undviker mat som kan starta ditt barns allergier.

Puré mat

Eftersom ditt barn är för litet just nu är den perfekta maten för dem purémat. Purémat är inget annat än att göra en puré av ingredienser som är rika på vitaminer och mineraler, proteiner och fibrer.

Du kan ånga gröna ärtor tills de är mjuka, blanda det med bröstmjölk och köra det genom mixern. Sedan kan du sila den för att ta bort eventuella klumpar och tills den är slät för bebiskonsumtion.

Du kan också göra bananpuré genom att mosa banan i bröstmjölk och göra den smidig för konsumtion.

Brunt rispuré kan också göras genom att blanda kokt ris med bröstmjölk och göra en slät blandning.

Morötter, avokado, sötpotatis, kan också göras för att skapa purématalternativ.

 

Recept för 7 till 9 månader gamla

När barnet växer upp till 7 månader kan du börja ge dem tjockare purémat.

Pumpapuré, spenat blandat med yampuré, rödbetspuré, blandad grönsakspuré, squashpuré, papayapuré, broccolipuré i creme är några recept du kan prova.

Indianer matar sina barn med ris och dal, utjämnade i en mixer. Lägg till lite ghee till det och barnet kommer att tycka att det är smaskigt, plus att ghee hjälper till med barnets matsmältning. Linser är en bra källa till protein och fibrer. De är också en rik källa till kalium, zink och folsyra.

Du kan också skapa en puré av Quinoa-flingor. Se till att det är slätt innan du matar barnet.

Äppelmos och annan fruktpuré är goda, smaskiga alternativ fiberrika och goda på smak som bebisen kommer att älska. Se till att äpplet är skalat innan du gör moset.

Recept för 9 till 12 månader gamla

Nu är det dags att introducera mer tjockare och strukturerad mat för barnet. Du kan också experimentera lite mer med ingredienserna.

Det är också en bra tid nu att introducera den lilla med fisk, kyckling, lammsoppor etc för det tillsatta proteinet. Tillsammans med det skulle ris, pasta och andra tjockare, mushigare alternativ vara något som barnet skulle vilja äta som deras smaklökar gillar.

Dessutom kan du nu introducera dem till fingermat som hallon, mango, banan, tofu, morot, jordgubbar, ärtor och persikor.

Recept för 12 till 18 månader gamla

När barnet blir äldre är det mer öppet att prova ny mat med andra verkliga smaker än söt smak. Det är en möjlighet för dig att experimentera med lite mer komplexa recept än vanligt för att mata ditt barn med mycket näringsrik och välsmakande mat.

Nedan följer några recept som du kan slå upp och prova.

Muffinsplåtsmåltider, ugnsbakade fiskfingrar, sötpotatisvåfflor, hirskakor med morötter & spenat, babypasta, mac- och ostmuffins, spenatnuggets, kikärtsbiffar, klibbiga kycklingklubbor, grönsaksköttbullar med pesto kyckling, ostiga quinoa- och broccolibiffar, mini Kycklingpajer, sötpotatis, linser och risbollar, mini frittatas, bakade sötpotatisbitar, 7 dvärgkycklingpastasoppa, fullkorns miniköttbullar med grönkål, grillad ost, enstegsstekt blomkålsris, engelska muffinspizzor, quesadillas, regnbåge Paprika och fetaquiche, friska havregrynsminimuffins, ostiga kycklingkoppar av brunt ris, bakade tofu Nuggets, äppel- och potatispannkakor, popcornkyckling, spenat- och ricottarullar, småbarns Fiesta Bowl Turkey, rödbetor, morötter och miniburgare av koriander är mer än tillräckligt med alternativ för dig att prova och se vad ditt barn föredrar mest.

Slutsats

Spara den här webbsidan eftersom den har matidéer som du kan använda för att laga de läckraste och mest näringsrika måltiderna till ditt barn från 4 månader till 18 månader.

Lägg till yoghurt, bröstmjölk till den här listan, och du skulle ha tagit ett slut till slut för att hålla ditt barn friskt, mätt, glad och nöjd.

När barnet får bra mat är barnet mindre knasigt, mindre irriterat och behöver därför mindre uppmärksamhet.

Du kan vara den som kan introducera ditt barn för välsmakande men ändå näringsrik mat från tidig ålder så att han senare inte blir nöjd med bara pizza och hamburgare.

Med vänliga hälsningar!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →