8 saker att tänka på när du handlar leksaker och kläder till dina barn

Upplagt av Edon Ramadani den

Vad du ska tänka på när du köper kläder och leksaker till dina barn beror förstås på deras ålder, men det finns några andra allmänna saker att tänka på. Här har vi sammanställt en lista med åtta viktiga saker att tänka på när du ska köpa kläder och leksaker till dina barn. Skriv ut den och ta med den när du ska shoppa!

1) Etiketter

Många barnprodukter tillverkas enligt gemensamma EU-standarder. CE-märkning finns för vissa produkter, såsom cykelhjälmar och leksaker, vilket innebär att tillverkaren intygar att produkten är säker. Det finns dock ingen garanti för att någon myndighet har undersökt produkten.

2) Second Hand

Vi rekommenderar att du köper begagnade kläder och leksaker, eftersom det är bättre för miljön och mycket billigare, speciellt när ditt barn växer snabbt. Kontrollera alltid först att godset är oskadat, särskilt när det gäller säkerhetsartiklar som cykelhjälmar och bilbarnstolar. Se också till att de uppfyller gällande säkerhetskrav. Gamla leksaker och liknande kan ibland innehålla kemikalier som inte längre är godkända, undvik dem särskilt eftersom barn tenderar att stoppa dem i munnen.

3) Anpassa sig till deras ålder

Om du har små barn, tänk på att du inte ska köpa leksaker med små, lösa delar som kan sväljas, långa snören som barn kan få runt halsen eller leksaker med vassa kanter med risk att skära sig på. Många leksaker är märkta med en symbol (som de nedan) som anger vilken ålder leksaken är lämplig för.

4) Giftfritt

Plast, färg och tyg kan innehålla giftiga ämnen som är skadliga för ditt barn, och vissa innehåller även ämnen som kan påverka ett barns hormoner. Det bästa alternativet är att köpa giftfria leksaker gjorda av naturliga material.

5) Kläder

Tvätta kläder innan du låter ditt barn bära dem, och köp begagnade kläder när det är möjligt för att undvika kemikalierester från tillverkningsprocessen. Se också till att kläder för små barn inte har lösa tillbehör som knappar som kan utgöra en kvävningsrisk.

6) Kvalitet före kvantitet

Speciellt med regnkläder och vinterkläder är det bättre att köpa plagg av bra kvalitet. Det blir billigare i längden och det är bättre för miljön. I den mån de är tillgängliga, köp kläder med justerbara detaljer, så att när ditt äldre barn växer ut kan yngre barn ärva dem.

7) Lätt att ta på och av

Barn springer in och ut mycket, och du kommer att spara mycket tid och energi om du inte behöver hjälpa dem med att klä dem lika mycket. Speciellt för små barn, handla för enkel användning.

8) Funktionalitet

Barn leker alltid i smutsen och kläderna kan lätt bli slitna och smutsiga. Överväg därför att köpa bekväma och slitstarka kläder.

Vi hoppas att dessa tips ska göra det lättare för dig att hitta leksaker och kläder till dina barn som är skonsammare för både dem och miljön.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →